Το πρόβλημα των πανάδων

Το πρόβλημα των πανάδων

Πανάδες. Ίσως και το αιώνιο πρόβλημα μιας γυναίκας και ο φόβος εμφάνισής τους. Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα και ο οργανισμός μας αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του και στην εμφάνισή του . Οι πανάδες αποτελούν και εκείνες πρόβλημα καθώς δεν εξαλείφονται εύκολα και αυξάνονται γρήγορα . Δεν το προσέξαμε εμείς; Δεν το προλάβαμε όταν έπρεπε; Γι’ αυτό σήμερα θα σας απαντήσουμε στις ερωτήσεις που σας ανησύχησαν ή θα σας ανησυχήσουν στα μετέπειτα χρόνια.

Τι είναι πανάδες ;Πανάδες (ή το μέλασμα στην ιατρική ορολογία) είναι πολύ κοινές βλάβες του δέρματος, καφέ ή γκρίζου χρώματος, που παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζονται συνήθως στα ζυγωματικά, το άνω χείλος, το μέτωπο και το πηγούνι. Σχετίζονται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο και τις ορμονικές διακυμάνσεις (λόγω χρήσης φαρμάκων/αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της κύησης, του θηλασμού, της εμμηνόπαυσης). Παγκοσμίως, έχει υπολογιστεί ότι πανάδες έχουν περίπου 45-50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 90% των οποίων είναι γυναίκες. Η πρόληψη βασίζεται στην αντηλιακή προστασία του προσώπου, αλλά και τη γενικότερη αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ενώ η θεραπεία απαιτεί συστηματική εφαρμογή αντηλιακών και λευκαντικών προϊόντων. Το κακό για εσάς που βιάζεστε να της μειώσετε και να της εξαλείψετέ είναι ότι χρονοτριβούν πολύ όμως με υπομονή και επιμονή είναι σίγουρο ότι θα δείτε αποτέλεσμα.

Μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως την εγκυμοσύνη, τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την κληρονομικότητα, καθώς και τη λήψη αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων που κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση μετά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο θεωρείται η κύρια αιτία, ειδικά στα άτομα με γενετική προδιάθεση. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πανάδες σχηματίζονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ήλιος είναι εντονότερος. Τον χειμώνα αντιθέτως, η υπερμελάγχρωση τείνει να είναι λιγότερο ευδιάκριτη.

Πως να τις αντιμετωπίσετε;

Πρώτος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι τα καλλυντικά , τα φυτικά καλλυντικά. Λευκαντικές κρέμες προσώπου και λευκαντικοί οροί θα σας βοηθήσουν στην μείωση τους . Με το καιρό και τη συχνή χρήση των προϊόντων θα δείτε πως οι πανάδες ασπρίζουν αυτό είναι ένα σημάδι ότι εξαλείφονται . Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως σε ό,τι αφορά το laser, δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για τις πανάδες, καθώς οι μελέτες κάνουν λόγο για μικρή μόνο βελτίωση σε επίπεδο υπερχρωματισμού στους περισσότερους ασθενείς. Το laser μπορεί μάλιστα θα χειροτερέψει προσωρινά ορισμένους τύπους μελάσματος και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή, ακόμη και από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους στη laser δερματολογία. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να φανούν τα αποτελέσματα, καθώς η θεραπεία γίνεται πιο αποτελεσματική όταν επαναλαμβάνεται.

Η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος για να μην σας εμφανιστούν ορισμένες φορές, το μέλασμα μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, η πρόληψη είναι δύσκολη. Όταν η έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε είναι απαραίτητη η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και αντηλιακών προϊόντων. Το αντηλιακό προϊόν θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας και να περιέχει φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, για να μπλοκάρει αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χημικά φίλτρα δεν μπλοκάρουν και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτινών UVA και UVB, όπως ο ψευδάργυρος και το τιτάνιο. Η συστηματική χρήση αντηλιακής προστασίας ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του μελάσματος.

Προϊόντα Λεύκανσης Εδώ και Εδώ

 

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: